Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtuluruz?

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtuluruz?

Ertelemeyle nasıl başa çıkılır? Bu alışkanlıkla başa çıkmak için zamanı yönetme becerilerini geliştirmek ve profesyonel destek almak önemli. İşte, ertelenmiş başa çıkma ile ilgili bilinmesi gerekenler..."

Ertelemek bir hastalık mıdır? Tedavisi var mıdır?

Atalarımız boşuna söylememiş: "Bugünün işini yarına bırakma!

Yarın yaparım, deme, bugün yapacaklarını yarına bırakma. Çünkü yarın, bugünün en sık rastlanan mazeretidir.

Psikolojik bir olgu olan "erteleme davranışı" sorunlarla başa çıkma, yaşamın hemen her alanında karşımıza çıkabilen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir alışkanlıktır. Bir görevi sürekli olarak ertelemek, işleri biriktirerek stres seviyemizi artırırken genel yaşam kalitemizi düşürür. Daha da ileri gidip erteleme hastalığını depresyon, anksiyete ve düşük özsaygı gibi psikolojik sorunlarla ilişkilendirenler de azımsanmayacak orandadır.

Erteleme Hastalığı “Prokrastıneyşın” | Fethiye Psikiyatri

Burada akla şöyle bir soru gelebilir? Erteleme bir hastalık mıdır? B soruya tam olarak evet ya da hayır demek mümkün değildir. Bu arada hemen belirtelim ki erteme olgusu, altında yatan başka sorunların bir işareti olabilir. Örneğin, mükemmeliyetçilik, düşük özgüven veya işlevsel olmayan inançlar, erteleme davranışlarının temelinde yatan önemli pisikolojik bozukluklardır. Bu nedenle, erteleme alışkanlığını anlamak ve altta yatan nedenleri belirlemek hem zordur hem de çok önemlidir.

Erteleme hastalık mı yoksa sadece tembellik mi?

Erteleme hastalığı önlenebilir mi?

Bu sorunla başa çıkmak için, zamanı yönetme becerilerini geliştirmek ve işleri parçalara ayırmak gibi stratejiler kullanılır. Ayrıca, motivasyonu artırmak ve hedef belirlemek de önemli bir tedavi şeklidir. Alanında uzman kişi ve kurumlardan Profesyonel destek almak kişiyi bu davranıştan uzaklaştırır. Psikologlar, danışmanlar ve terapistler, ertelenmiş başa çıkma ile ilgili sorunları hasta ile beraber değerlendirir ve kişiye özel tedavi planını oluştururu.

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtuluruz? - MACFit

En başta inanç ve motivasyon

Adına ister Erteleme hastalığı isterse erteleme davranışı diyelim, bu sorunla başa çıkma, her yaşta ve her yaşam alanında karşılaşılan yaygın bir sorundur. Çağımızda stresin her alanda yaygınlaşması erteleme hastalığının yaşanamsında en büyük handikaptır. Ancak, bu sorunla etkili bir şekilde başa çıkılabileceği ve yaşam kalitesinin artırılabileceği unutulmamalıdır. Önemli olan, erteleme alışkanlığını kabul etmek ve değişim için gerekli adımları atmaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum