İran'da muhteşem köy! Kandovan Köyü: Harika Kayalık Mimarisine Sahip Bir Köy

İran'da muhteşem köy! Kandovan Köyü: Harika Kayalık Mimarisine Sahip Bir Köy

Kandovan, Kuzeybatı İran'da bulunan Sabalan Dağı, Sultan Dağı'nın dağ eteğinde bulunan şaşırtıcı bir köydür. Kandovan Köyü, volkanik faaliyetler sonucu ortaya çıkan harika kayalık mimarisi ve el oyması yapılarıyla ünlüdür. Sakinler, temel olarak, kayalık

Kandovan, Kuzeybatı İran'da bulunan Sabalan Dağı, Sultan Dağı'nın dağ eteğinde bulunan şaşırtıcı bir köydür. Kandovan Köyü, volkanik faaliyetler sonucu ortaya çıkan harika kayalık mimarisi ve el oyması yapılarıyla ünlüdür. Sakinler, temel olarak, kayalık evlerin mutfakları, salonları ve hatta kalemler gibi her odasını, odalara pencere yapmak ve daha sonra rengarenk camlarla süslemek için taştan oymuşlar.

Kandovan Köyü, bugün hala kullanımda olan tek mağara köyüdür.

Olağanüstü benzersiz Kandovan, binlerce yıl önce Moğol istilasından kaçan halkların Sahand dağlarının eteklerine kadar olan hikayesini anlatıyor. Kaçaklar, bugün hala kullanımda olan tek mağara köyü oluşturan dağların yamacına el oyması evler yaparak bu yeni topraklara yerleştiler.

Türkiye'nin Kapadokya'sında ve Colorado'da ABD'nin Manitou Cliff Konutları'nda benzer yapılara sahip iki uçurum köyü daha var. Ancak bu iki uçurum köyü artık yaşamak için kullanışlı değildir ve Kandovan'ı dünyadaki tek yerleşim yeri olarak bırakırlar. Yine de İran'daki Maymand Köyü, yumuşak kayalardan oyulmuş mağara evlerdeki bir başka vadi. Sahand Sıradağları'nın yaz bölgesinde yanardağ patlaması sonucu oluşmuş bu köyde, düzensiz yüzeylerinde delikler bulunan keskin piramidal kayalıklar vardır. Kayalıklar, Karan olarak da bilinen kovan hücrelerini şekillendirmiştir. Coğrafi araştırmalar, kayalıkların yaşlarının 700 ila 1500 yıl arasında değiştiğini gösteriyor.

kandovan-village-15.webp

Coğrafi araştırmalar, kayalıkların yaşlarının 700 ila 1500 yıl arasında değiştiğini gösteriyor.

Kandovan köyünün soğuk ve uzun bir kış geçirmesi, köyü sıcak ve soğuk havalardan ve düşman istilasından güvenli bir sığınak haline getirir. Genelde bu Karanların çoğu iki katlıdır ve bazı durumlarda içeriden birbiriyle alakası olmayan üç hatta dört katlıdır. Kırsal kesimdeki insanlar, bu uçurumların içinde konut kullanımı için ev, ev aralığı, depo ve atölye yaratmıştır. Çok katlı evler ve merdivenler genellikle her katı bir diğerine bağlamayı amaçlar. Köyde hamam, okul, değirmen ve camiden her türlü imkan mevcuttur.

Kandovan Köyü'nde hamam, okul, değirmen ve cami gibi her türlü imkan mevcuttur.

Çoğu Karan'ın iki katı ve bazı durumlarda içeriden birbiriyle ilişkili olmayan üç hatta dört katı vardır.

Şu anda fazla tursitik bir yer olmasa da çok yakında burasının da yeni Kapadokya olması beklenmektedir.

İşte Kandovan manzaraları...

kandovan-village-6.webpkandovan-village-10.webpkandovan-village-12.webpkandovan-village-7.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.