Gurbetçinin Beklediği Haber, Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Onaylandı

Gurbetçinin Beklediği Haber, Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Onaylandı

Almanya Federal Meclisi, çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısını onayladı. Yasa, Almanya’da yaşayan göçmenlerin entegrasyonunu ve ülkeye vasıflı işçi çekmeyi hedefliyor.

Almanya Federal Meclisi, uzun süredir beklenen çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısını onayladı. Çarşamba günü iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandıracak olan yeni yasa tasarısı, Alman vatandaşlığına geçiş sürecini hızlandıracak ve çifte vatandaşlığı mümkün kılacak "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" tasarısını da kabul etti.

Almanya'daki göçmenler, özellikle Türkler, için önemli bir adım olan bu yasa tasarısının, 2 Şubat'ta eyalet temsilcilerinden oluşan Federal Konsey oturumunda gündeme alınarak onaylanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın onayının ardından yasa resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.18920060-6.jpg

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oluşturduğu hükümet koalisyonunun bir parçası olan yasa reformu, vatandaşlığa geçişi kolaylaştırarak hızlı entegrasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca çifte vatandaşlığı da mümkün kılacak olan bu reform, Alman vatandaşlığına geçiş için önemli değişiklikler içeriyor.

Mevcut yasa gereği istisnai durumlar dışında çifte vatandaşlığa izin verilmemekteydi. Ancak yeni yasa ile vatandaşlık almak isteyenler, önceki vatandaşlıklarını bırakmak zorunda kalmayacaklar. Alman vatandaşlığına başvurabilmek için gereken asgari "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla düşürülecek.

Vatandaşlık için başvuran kişinin, ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlaması durumunda, okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi özel entegrasyon başarıları, bu süreyi 3 yıla düşürebilecek. Çifte vatandaşlık imkanı tanıdığı için daha önce yürürlükte olan "opsiyon modeli" ise tamamen kaldırılacak.

Yasa ayrıca, Almanya'da doğan çocukların, en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet eden ebeveynlerinden birinin varsa, Alman vatandaşlığına hak kazanabileceğini belirtiyor. Misafir işçi jenerasyonu ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ile tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bu kapsamda özel muafiyetlere tabi tutulacak.

Ancak, antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alanlar ile çok eşliler veya kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar, bu yeni yasa kapsamında Alman vatandaşlığına alınmayacak. Reformun destekçileri, entegrasyonu kolaylaştırmanın yanı sıra vasıflı işçileri ülkeye çekmeye katkı sağlayacağını savunuyor, ancak muhalefet reformu, Alman vatandaşlığını değersizleştirecek bir adım olarak eleştiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.