Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Türkiye yaşlanıyor

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Türkiye yaşlanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verileri sitesinde paylaştı. Ülkemizin gittikçe yaşlandığını ortaya koyan rapor, işin uzmanları tarafından “vahim” olarak değerlendirildi

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Türkiye yaşlanıyor

Ülkelerin geleceğini yansıtan önemli bir gösterge olan yaşlı nüfus oranları açıklandı. Yıllarca genç nüfusa sahip olduğu söylenen Türkiye'nin yaşlı nüfus yapısındaki artış uzmanları endişelendirdi. Son yıllarda ivme kazanan yaşlı nüfus artışı giderek artarak endişe verici boyutlara ulaştı. TÜİK’in son araştırması ülkemizin geleceğinde endişelere yol açarken ülkemizin nüfusu neden yaşlanıyor, sorusu cevap arıyor. İşte yaşlı nüfus oranlarına ait analiz, haberimizde.

Türkiye'nin Nüfusu 2023 Yılında 84 Milyon Olacak - The Epoch Times TR

Türkiye gittikçe yaşlanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verileri sitesinde paylaştı. Ülkemizin gittikçe yaşlandığını ortaya koyan rapor, işin uzmanları tarafından “vahim” olarak değerlendirildi. TÜİK’in 2024 verilerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfus, zirveye yerleşti. 2023 yılında 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaşan yaşlı nüfus, özellikle ekonomik açıdan beraberinde ciddi endişeleri getirdi. Geçen yıl yaşlı nüfusunun yaklaşık yarısı kadınlardan oluşurken bu oran bu yıl daha da arttı.

Cumhuriyet tarihinde ilk: Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı ilk kez çift hanede - Fotoğraf Galerisi

Çift haneli rakamlar ve Yaşlı Türkiye

1935 yılında %3,9 olan yaşlı nüfus oranı, geçen yüzyıl boyunca sürekli artarak neredeyse 3 katına çıktı. 2020'de %9,5 olan oran, yükselişe devam ederek 2023 yılında %10,2 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin demografik yapısındaki önemli bir değişimi yansıtan bu oranlar geleceği yorumlayan uzmanları endişelendirmeye devam ediyor.

Türkiye’de değişen demografik yapı

Son verilere göre, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı 2023 yılında %10,2'ye yükselerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneli rakamlara ulaştı. Bu durum, Türkiye'nin demografik yapısında önemli bir değişimin işareti olarak yorumlandı.

Muğla nüfusunun 12,4'ü yaşlı - Marmaris Manşet

En yaşlı nüfus: İstanbul

Yüzde 11’e yaklaşan yaşlı nüfusun illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul'un başı çektiği görülüyor. En yüksek yaşlı nüfusa sahip olan İstanbul’u Ankara ve İzmir izliyor. Listenin son sıralarında ise Bayburt, Hakkâri ve Kilis yer aldı.

Ortanca yaşta korkutan yükseliş!

Türkiye'nin sadece yaşlı nüfusu değil ortanca yaşı da art gösterdi. Ortanca yaş, 2013 yılında 30,4 iken, 2023 yıl itibarıyla 34'e yükseldi. Bu durum, ülkedeki yaşlanma eğiliminin arttığının bir göstergesi olarak uzmanları bir kez daha endişelendirdi.

Türkiye'de nüfusun yaş gruplarına göre dağılımı (2022) – İnfodemi Yönetimi

Yepyeni politikalar gerekiyor

Türkiye'nin yaşlı nüfusunun artması, sağlık hizmetleri, sosyal güvenlik ve yaşlı bakımı gibi konularda ciddi sıkıntılara yol açacak. TÜİK’in son verilerini Makrokedi’ye değerlendiren uzmanlar, acilen orta ve yaşlı nüfusa yönelik yeni politika ve planlamaların yapılmasını gerektiğini vurguladı. İlerleyen yıllarda Türkiye’nin yaşlı nüfusun artış trendinin devam etmesi halinde toplumsal ve ekonomik yıkıntıya yol açmasından endişe duyuluyor. Acilen ülkenin demografik değişimlere uyum sağlayacak politikaları ele alınması ve buna uygun programların geliştirilmesi önem arz etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.