Borsada 6 Hisse Tedbir Kapsamına Alındı

Borsada 6 Hisse Tedbir Kapsamına Alındı

Borsa İstanbul’da payları işlem gören 6 hisse senedi, VBTS kapsamında 1 ay süre boyunca tedbir kapsamına alındı.

AYDEM / AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ A.Ş.

SEGYO / ŞEKER GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

SMART / Smartiks Yazilim AS

TRILC / Turk Ilac ve Serum Sanayi

Hisselerinde Açığa Satış ve Kredili İşlem Tedbiri

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AYDEM.E, SEGYO.E, SMART.E ve TRILC.E payları 29/11/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/12/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Açık pozisyon, yatırımcıların düşmekte olan bir finansal varlıktan kâr etmek üzere başvurdukları bir alım-satım stratejisidir. “Short position” olarak da bilinen açık pozisyonda önce yüksek fiyattaki varlıklar ödünç alınır. Ardından fiyat düştüğünde bu varlıklar gerçekten satın alınıp aracıya iade edilir.

Örnek olarak; Jale Hanım ünlü bir otomotiv firmasının çıkardığı yeni modeli için geniş çaplı bir geri çağırma başlatacağı duyumunu alsın. Bu durumda Jale Hanım, geri çağırmanın yüksek maliyetler ve olumsuz haberler sebebiyle firmanın hisse değerinin birkaç hafta içinde düşeceğini öngörerek açık pozisyon almaya karar verir. Bu doğrultuda Jale Hanım 100 adet hisseyi aracıdan ödünç alıp o günkü kapanış fiyatı olan 34 TL’den başka bir yatırımcıya açığa satar. İki hafta sonra geri çağırma haberlerine karşılık gelen tepki satışlarıyla hisse fiyatı 28 TL’ye geriler. Jale Hanım hemen bu fırsatı değerlendirip 100 adet hisse satın alır ve bunları ödünç aldığı önceki hisselerin yerine aracı kuruma iade eder. Bu durumda;

  1. Ödünç alınan 100 hisse 34×100=3.400 TL’ye satılır.
  2. Tekrar alınan 100 hisse için 28×100=2.800 TL ödenir.
  3. Böylece Jale Hanım 3.400-2.800=600TL kâr eder. (Bu tutardan komisyon ve diğer masrafların düşüleceği unutulmamalıdır.)

PRDGS / PARDUS GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

Paylarında Emir Paketi Tedbiri

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PRDGS.E payları 29/11/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/12/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

EDATA /
E-DATA TEKNOLOJİ PAZARLAMA A.Ş.

Payları, Brüt Takas Tedbiriyle İşlem Görecek

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında EDATA.E payında 29/11/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/12/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.