Siber Zorbalıkla Nasıl Mücadele Edilir?

Siber Zorbalıkla Nasıl Mücadele Edilir?

İnternetin anonim yapısı ve geniş erişim imkanı, siber zorbalığı daha da tehlikeli hale getiriyor. Peki, siber zorbalık nedir? Nasıl ortaya çıkıyor? Nasıl mücadele edilir? İşte detaylar...

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen internet, maalesef kötü niyetli kişilerin de oyun alanı haline geliyor. Gittikçe artan siber zorbalık, dijital dünyanın görünmeyen karanlık yüzünü oluşturuyor.

Make the Internet a Better, Safer Place on Stop Cyberbullying Day

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık, internet üzerinden kişilere yönelik taciz, tehdit veya kötü muamele olarak tanımlanıyor. Bir zorba çeşidi olan siber zorbalık genellikle sosyal medya platformlarında, mesajlaşma uygulamalarında veya oyun platformlarında karşımıza çıkıyor. Kötü niyetli kişiler, anonim kimlikleri sayesinde kurbanlarını rahatlıkla hedef alıp yıkıcı sonuçlara yol açıyor.

Confronting the Digital Dilemma: Tackling the Menace of Cyberbullying

Siber Zorbalığın Türleri Nelerdir?

1. Cyberstalking (Siber Takip): Bir kişinin dijital izini sürekli olarak takip etme ve rahatsız etme.

2. Flaming (Küfür ve Aşağılama): İnternet üzerinden aşağılayıcı, küfürlü veya saldırgan içerikler paylaşma.

3.Outing ve Trickery (Kandırma ve Tehdit Etme): Bir kişinin gizli bilgilerini ifşa etme veya bu bilgilerle kişiyi tehdit etme.

Siber Zorbalık - HALICI CUMHURİYET İLKOKULU

Siber zorbalık deyip geçmeyelim. En iyimser tahminlerle bugün gençlerin %37'si internet üzerinden zorbalığa maruz kalmış durumda. Sosyal medya kullanımının kontrolsüz bir şekilde artmasıyla birlikte Twitter, Instagram, Facebook gibi platformlar üzerinden yapılan taciz ve tehdit mesajları her geçen gün artmaktadır.

Cyberbullying Research Center'ın verilerine göre, Amerika'daki gençlerin %28'i siber zorbalığa maruz kalırken Türkiye'de gençlerin %25'i siber zorbalığa maruz kaldığını itiraf ediyor. Öğrencilerin yaklaşık % 15'i sözlü siber zorbalık yaptığını ifade ederken siber zorba ve kurban olma oranlarının en yüksek olduğu il İstanbul olarak göze çarpıyor.

Siber Zorbalık Nedir? 6 Adımda Nasıl Önlenir? - MentalUP

Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?

Siber zorbalık, maalesef günümüzde yaygın bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle, internet kullanırken dikkatli olmak ve çevrimiçi güvenliği ön planda tutmak önemlidir. Emniyet birimlerinin siber zorbalıkla mücadele için önerdiği 6 önemli adımı uygulayabilirsiniz.

1- Tanımadığınız kişi ve kişilerden gelen arkadaşlık, takip ya da mesaj isteklerine cevap vermeyin.

2- Siber zorbaya karşı cevap vermeyin ve misilleme yapmayın.

3- Siber zorbayı ilgili sosyal medya platformunun şikayet birimine bildirin ve engelleyin.

4- Çocuklar siber zorbalığa maruz kalırsanız, bu durumu ailenizle/büyüklerinizle paylaşın.

5- Mağduriyet yaşadığınız duruma ait delilleri saklayın.

6- 18 yaşından küçükseniz anne veya babanızla, 18 yaşından büyükseniz şahsen cumhuriyet savcılığına, polis veya jandarmaya başvurun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum